Π Ρ Ο Τ Α Σ Η Ε Κ Δ Ρ Ο Μ Η Σ ΣΤΙΣ ¨ΔΑΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ¨ 21-25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 Π Ρ Ο Τ Α Σ Η      Ε Κ Δ Ρ Ο Μ Η Σ

ΣΑΒΒΑΤΟ 21   ΜΕΧΡΙ  ΚΑΙ  ΤΕΤΑΡΤΗ  25 ΜΑΡΤΙΟΥ

 ΣΤΙΣ  ΔΑΛΜΑΤΙΚΕΣ  ΑΚΤΕΣ

 1η μέρα —ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΜΠΟΥΤΒΑ

   Συγκέντρωση αναχώρηση στις 06.00  στον Λευκό Πύργο.

 Περνάμε από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα της Κρυσταλλοπηγής και συνεχίζουμε την πορεία μας σε Αλβανικό έδαφος  .

  Περνάμε περιφερειακά την Κορυτσά , το Πογραδετς , το Ελμπασάν  τα Τίρανα συνεχίζουμε προς την λίμνη Σκούταρι , την Λάκους  Λαμπεάτις των Ρωμαίων  ή Σγαντάρσκο Γιέζερο των Σλάβων από θα περάσουμε στο Μαυροβούνιο.

  Η διανυκτέρευση μας σήμερα είναι στην πόλη Μπούτβα στην θέση της αρχαίας, πόλης Βυθόαι που αναφέρεται και στις τρεις τραγωδίες του μεγάλου Έλληνα λυρικού Σοφοκλή. Σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα του Μαυροβουνίου, τακτοποίηση, δείπνο, διαν/ση..

 2η μέρα –ΜΠΟΥΤΒΑ-ΚΟΤΟΡ- ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ

Μετά το πρόγευμα , θα περιηγηθούμε το μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο της πόλης με τα γραφικά δρομάκια την μοναδική αρχιτεκτονική την πλατεία με τις τρεις εκκλησιές, το φρούριο με τα πολλά μικρά καταστήματα.

   Αφήνουμε την Μπούτβα στην διαδρομή μας σήμερα θα επισκεφθούμε μία από τις πιο  όμορφες πόλεις στις ακτές του Μαυροβουνίου, την παλιά πόλη του  Κότορ.    Είναι πράγματι ένα μνημείο φυσικής ομορφιάς και πολιτισμού,  μια πολύ παλαιά αλλά πολύ καλά διατηρημένη πόλη αν και κτίστηκε μεταξύ του 12ου και του 14ου αιώνα. Βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο, από τους πιο όμορφους κόλπους των ακτών του Μαυροβουνίου. Η πόλη περιβάλλεται από μεσαιωνικό τείχος μήκους 4,5 χιλιομέτρων, που ξεκινά από τη θάλασσα και φθάνει ως την βραχώδη κορυφή του. Θα δούμε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Τρύφωνα και ακριβώς απέναντι σ’ αυτόν βρίσκεται η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Λουκά. Λίγο πιο κάτω είναι το αξιόλογο μουσείο της Ναυτικής ιστορίας του Μαυροβουνίου και το επιβλητικό παλάτι του πρίγκιπα Πέτροβιτς, το οποίο χρησιμοποιούσε και ο Ναπολέων Βοναπάρτης σαν θερινή κατοικία του. Ελεύθερος  χρόνος για καφέ και βόλτα. Αφήνουμε το Μαυροβούνιο για να  συνεχίσουμε προς την Κροατία ,  μία πολύ όμορφη διαδρομή που θα μας οδηγήσει στο Ντουμπρόβνικ, την παλιά Ραγκούσα το «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ» , η πόλη μοιάζει βγαλμένη από μεσαιωνικό παραμύθι και μας  περιμένει  να μας γνωρίσει τα μυστικά του .

 3η ημέρα-ΝΤΟΥΜΒΡΟΒΝΙΚ

 Η μέρα μας σήμερα είναι αφιερωμένη στο Ντουμπρόβνικ . Η πόλη που ιδρύθηκε το πρώτο μισό του 7ου αιώνα ήταν υπό την προστασία του Βυζαντίου ενώ διαδοχικά την κατέκτησαν πειρατές , Βενετοί , Γάλλοι , και Αυστριακοί. Θα περιηγηθούμε στην καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη-μουσείο περνώντας από την κεντρικότερη οδό την Πλάτσα θα δούμε το Φραγκισκάνικο μοναστήρι  με το ψηλό κωδωνοστάσιο,  το Φαρμακείο που άνοιξε το 1317 , ένα από  τα αρχαιότερα φαρμακεία της Ευρώπης , το Ανάκτορο των Διοικητών της πόλης σε ρυθμό Αναγέννησης και γοτθικό , τον Καθεδρικό τα καλοδιατηρημένα κτίρια  και δρομάκια από τον 7ο αιώνα . Ελεύθερος χρόνος στην πόλη ,  δείπνο , διανυκτέρευση.

    Προτείνουμε προαιρετική κρουαζιέρα  για να δούμε τα  καταπράσινα νησιά  που βρίσκονται στον κόλπο  του Ντουμπρόβνικ. 

 4η μέρα-ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ-ΤΙΡΑΝΑ

Αφήνουμε το Ντουμπρόβνικ ξεκινώντας το ταξίδι της επιστροφής.    Συνεχίζουμε για το Mόντε Κάρλο των Βαλκανίων, όπως χαρακτηρίζεται όχι άδικα το νησάκι Σβέτι Στέφαν (Άγιος Στέφανος), με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, ένα νησάκι ενωμένο με τη στεριά, το οποίο από ψηλά φαίνεται σαν πίνακας ζωγραφικής. Στάση για να θαυμάσουμε τη θέα του νησιού όπου σήμερα λειτουργεί   ξενοδοχείο. Γεμάτοι εικόνες καταλήγουμε στα Τίρανα την Αλβανική πρωτεύουσα , περιήγηση στην πόλη. Η πόλη ιδρύθηκε το 1614 και στολίζεται από μια πληθώρα όμορφων εκκλησιών και κατάφυτων πάρκων. Το κέντρο της  κοσμείται με ορισμένα αρχιτεκτονικά μνημεία της εποχής του Μουσολίνι. Θα δούμε την παλιά Όπερα, το Εθνικό Μουσείο και άλλα αξιοθέατα στην πλατεία Σκεντέρμπευ, όπως το τζαμί του Έτχεμ Μπέη του 1789. τακτοποίηση στο ξενοδοχείο  μας , δείπνο ,διανυκτέρευση. .

 5Η ημέρα-ΤΙΡΑΝΑ-ΚΟΡΥΤΣΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 Ξεκινάμε το ταξίδι της επιστροφής  μέσω ΕΛΜΠΑΣΑΝ  , ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ της λουτρόπολης στις όχθες της λίμνης Οχρίδας ,φτάνουμε στην ΚΟΡΥΤΣΑ .   Μία μικρή σχετικά , σεμνή πόλη σήμερα με ιστορία όμως που ξεκινάει από το 4000π.Χ. , όπως μαρτυρούν τα λείψανα της νεολιθικής εποχής που έχουν βρεθεί. Το ιστορικό κέντρο είναι γεμάτο από παλιές επαύλεις ,   άλλες αναπαλαιωμένες και άλλες εγκαταλειμμένες, που ανήκαν το πάλαι ποτέ σε διακεκριμένους έλληνες εμπόρους. Στην Κορυτσά υπηρέτησε τρία χρόνια ως πρόξενος ο Γ. Σεφέρης και είχε γράψει τότε χαρακτηριστικά «αγναντεύω από το παράθυρο του Προξενείου τα απέναντι βουνά και μου φαίνονται σαν αυτιά ελέφαντα». Μέσω συνόρων Κρυσταλλοπηγής  , είσοδος στην Ελλάδα και στην συνέχεια  ακολουθώντας την Εγνατία οδό άφιξη το βράδυ στην   Θεσσαλονίκη .

ΚΟΣΤΟΣ   240  ΕΥΡΩ/ΑΤΟΜΟ                ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΤΗΛ. 6948 801809