ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ

ΠΥΡΓΟΣ-ΑΓΧΙΑΛΟΣ-ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ-ΒΑΡΝΑ-ΣΩΖΟΠΟΛΗ-ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ

22-25/03/20147

 

1η μέρα — ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΠΥΡΓΟΣ

Αναχώρηση 07.30 για το οδοιπορικό μας στην Ανατολική Ρωμυλία .

Ακολουθώντας τον άξονα της Εγνατία Οδού , με απαραίτητη στάση για λίγη ξεκούραση φτάνουμε στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο ΟΡΜΕΝΙΟ,(διαδρομή 450 χλμ).Μετά την διαδικασία στα σύνορα είσοδος στην ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.

Ξεκινάμε το ταξίδι μας στην γειτονική χώρα μέσω Ντιμίτροβγκραντ, συναντάμε τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που ενώνει την Σόφια με τον Πύργο το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στην Μαύρη Θάλασσα, (διαδρομή 305 χλμ).

Φτάνουμε στον ΠΥΡΓΟ , μία πρώτη γνωριμία με την πόλη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας σε πολύ κεντρικό σημείο. HOTEL BULGARIA (www.bulgaria-hotel.com). .

2η μέρα —ΠΥΡΓΟΣ-ΒΑΡΝΑ

Πρόγευμα αναχώρηση στις 09.00 το πρωί, για την σημερινή μας πορεία βόρεια.

Ακολουθώντας την ακτή της Μαύρης Θάλασσας , φτάνουμε στην ΒΑΡΝΑ. (διαδρομή 140 χλμ)

Η «καλοκαιρινή πρωτεύουσα» της Βουλγαρίας μία σύγχρονη πόλη λιμάνι , ναυτική βάση , πολύβουο διάσημο θέρετρο τους καλοκαιρινούς μήνες και ταυτόχρονα με αιώνες ιστορίας πίσω της παράδειγμα τα μεγαλύτερα Ρωμαϊκά Λουτρά στην Βουλγαρία που σώζονται μέσα στην πόλη.

Πανοραμική ξενάγηση της πόλης .Επίσκεψη στο ενδιαφέρον αρχαιολογικό μουσείο ,της πόλης όπου βρίσκουμε εκθέματα από ανασκαφές σε διάφορες περιοχές της βορειοανατολικής Βουλγαρίας, με πιο διάσημο έκθεμα το «χρυσό της Βάρνας», ένας από τους παλαιότερους θησαυρούς χρυσού στον κόσμο. Το μεγάλο πάρκο της πόλης φιλοξενεί το Ενυδρείο , τον Ζωολογικό Κήπο και το Δελφινάριο , μια επίσκεψη στον χώρο είναι πάντα ενδιαφέρουσα. Σε απόσταση μόλις 17 χιλιομέτρων από την Βάρνα συναντάμε την Μονή της Αγίας Τριάδας, γνωστή ως Αλατζά , ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μεσαιωνικά πνευματικά κέντρα στην χώρα, κατοικία ασκητών . Το όνομα με το οποίο είναι γνωστή , «αλατζά» σημαίνει πολύχρωμο και προφανώς οφείλεται στην ύπαρξη πολύχρωμων τοιχογραφιών στους χώρους του μοναστηριού απ ο τις οποίες δυστυχώς σώζονται ελάχιστα ίχνη σήμερα.

Το τοπίο είναι εξαιρετικό , άσπροι βράχοι , πλούσια βλάστηση και το γαλάζιο της θάλασσας συνθέτουν ένα πίνακα μοναδικό. Επιστρέφοντας στον Πύργο προτείνουμε μία στάση στο χωριό Άσπρος, (BIALA),εστία Ελλήνων στην περιοχή γνωστό για την παραγωγή κρασιού και επίσκεψη σε κάποιο οινοποιείο .

Φτάνουμε στον Πύργο , ελεύθερος χρόνος.

3η μέρα — ΠΥΡΓΟΣ-ΑΓΧΙΑΛΟΣ-ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ-ΣΩΖΟΠΟΛΗ «Διαδρομή μνήμης»

Πρόγευμα αναχώρηση στις 09.00 το πρωί , για την σημερινές μας επισκέψεις στις κοντινές εστίες των Ελλήνων στην Ανατολική Ρωμυλία στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

ΑΓΧΙΑΛΟΣ, (POMORIE), σε απόσταση 25 περίπου χιλιομέτρων από τον Πύργο βρίσκεται η κωμόπολη της Αγχιάλου η μητρόπολη του Ελληνισμού της Αν.Ρωμυλίας με ενδιαφέρουσα παλιά πόλη .

Λίγο βορειότερα βρίσκεται η ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ (NESEBAR) , αρχαιότατη πόλη, αποικία των Ελλήνων κτισμένη σε ένα βραχώδες νησάκι στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας θυμίζει την Μονεμβασιά, χίλια βήματα στην κυριολεξία χωρίζουν την αρχαία από την σύγχρονη πόλη. Αποτελεί πολιτιστικό θησαυρό της χώρας , μνημείο προστατευόμενο από την UNESCΟ, σώζονται τα τείχη και 10 από τις 42 εκκλησίες που υπήρχαν και καθιστούν την πόλη ένα ανοικτό μουσείο βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Τελευταία θα επισκεφθούμε νότια του Πύργου την ΣΩΖΟΠΟΛΗ (SOZOPOL) ,η περιοχή κατοικήθηκε από τον 6ο αιώνα π.Χ. και αναπτύχθηκε σε ναυτικό και εμπορικό κέντρο , στο τμήμα των παλιάς πόλης που σώζεται διατηρούνται πολύ αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σε κατοικίες και ναούς.

Γεμάτοι εικόνες ιστορίας επιστρέφουμε στον Πύργο το απόγευμα .

4η μέρα – ΠΥΡΓΟΣ-ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ -ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μετά το πρόγευμα ξεκινάμε το ταξίδι της επιστροφής , αφήνουμε τον ΠΥΡΓΟ, και τα παράλια προς την ενδοχώρα . Στο ταξίδι της επιστροφής θα επισκεφθούμε την γραφική ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ (PLOVDIV) , την πόλη που ίδρυσε ο Φίλιππος ο Β΄. Πολύ σημαντική σε όλες τις περιόδους της ιστορίας της, περισσότερο επηρεασμένη από το Βυζάντιο και δεύτερη πόλη της σύγχρονης Βουλγαρίας . Θα περπατήσουμε τα γραφικά στενά δρομάκια της παλιάς πόλης , θα δούμε τα όμορφα παλιά αρχοντικά σκαρφαλωμένα στον λόφο , το Ναό του Α. Κωνσταντίνου και Α. Ελένης , το σπίτι του Λαμαρτίνου , το λαογραφικό μουσείο και το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο.

Μία όμορφη ορεινή διαδρομή μας οδηγεί στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης-Σόφιας , διασχίζοντας την εύφορη πεδιάδα του Πετρίτς(Πετρίτσι) , περνάμε το Σαντάνσκι και φτάνουμε στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα Προμαχώνα.

Μετά τις απαραίτητες διαδικασίες φτάνουμε το βράδυ στην Θεσσαλονίκη .