100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ – ΕΛΛΑΔΑΣ

Σελ. 1/2

100   ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ – ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας , η Αμφικτιονία Ελληνισμού ,το Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού Ν. Πιερίας ¨Το Ξαθέρι¨, η Κρητική Αδελφότητα Ν. Καβάλας ,η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, η Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης, ο σύλλογος Συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης , ο Σύλλογος Κοκκινοπλιτών ¨Ο Όλυμπος¨ οι Χορωδίες Μακεδόνες, Ν. Αστρινίδη , Ριζίτες, Συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης, Ξαθέρι, Χορευτική Ομάδα Θρακιωτών, Χορευτικά συγκροτήματα, το Μουσικό σχήμα ¨Διωματάρηδες¨ το μουσικό σχήμα των Ν. Καρεφυλλάκη και Ν. Καραβυράκη τίμησαν με την παρουσία και συμμετοχή τους την ιστορική επέτειο των 100 χρόνων από τότε ( 1913) που η Κρήτη ενσωματώθηκε στον κορμό της Ελλάδας.

Κεντρικός Ομιλητής και Παρουσιαστής της Εκδήλωσης ήταν ο Συγγραφέας – Λαογράφος και ερευνητής του Κρητικού Πολιτισμού Γιώργος Βιτώρος ο οποίος με τον χαρακτηριστικό γλαφυρό και μοναδικό του τρόπο καθήλωσε για 5 ώρες τους χιλιάδες Κρητικούς και όχι μόνο οι οποίοι προσήλθαν μαζικά στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για να τιμήσουν με την παρουσία τους την μεγάλη επέτειο.

Από νωρίς τα μέλη του Δ. Σ. της Παγκρητίου Μακεδονίας υποδέχονταν τον κόσμο με κρητικά κεράσματα με την τσικουδιά να ρέει άφθονη και να συμβάλει με τον τρόπο της στην αντιμετώπιση του πολικού κρύου της βόρειας Ελλάδας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους Ριζίτες οι οποίοι με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τραγούδησαν το από φλόγες η Κρήτη ζωσμένη και το Κρήτη με τους αντάρτες σου τους μακεδονομάχους.

Στη συνέχεια τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Κ. Πέτρος Πετρακάκης ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

Το 1913 δεν είναι απλώς και μόνο μια χρονολογία. Αποτελεί σταθμό στη δραματική πορεία της Κρήτης μέσα στην Ιστορία.

Είναι η χρονιά που η Κρήτη κατακτά το έπαθλο των πολύχρονων και αιματηρών αγώνων και των υπεράνθρωπων θυσιών της.

Οι σκληροί αγώνες του λαού της Κρήτης ,οι επαναστάσεις τα ολοκαυτώματα και οι θυσίες ολόκληρων γενεών ήταν εκείνα που μετά την ελευθερία του νησιού έφεραν την εθνική ολοκλήρωση , δηλ. την ενσωμάτωση της Κρήτης στο εθνικό κορμό και την ένωση της με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Πρωτεργάτης αυτής της πολύχρονης προσπάθειας ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος ο χαρισματικός αυτός ηγέτης που χάρη στην ηγετική φυσιογνωμία του και το πολιτικό του ένστικτο κατόρθωσε να

ολοκληρώσει το έργο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και να διπλασιάσει την Ελλάδα μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία.

Στη συνέχεια η εναλλαγή των χορευτικών και χορωδιακών συνόλων από όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδας έδωσαν στην εκδήλωση την λάμψη του Ελληνικού Πολιτισμού.

Ο Γ. Βιτώρος αναφέρθηκε στις θυσίες , το αίμα που χύθηκε ,τον πόνο και τα δάκρυα του Κρητικού λαού μέχρι εκείνη την ιερή στιγμή της ελευθερίας και ένωσης της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα.

Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές που αναφέρθηκε στα δακρυσμένα από συγκίνηση πρόσωπα των αγωνιστών του 90χρονου Αναγνώστη Μάντακα και του 89χρονου Χατζημιχάλη Γιάνναρη αλλά και στις θυσίες των παπάδων της Κρήτης.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια συναυλία όπου ο Βασίλης Καρεφυλλάκης μας θύμισε με την εξαίσια φωνή του τραγούδια του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη.

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα μικρό απόσπασμα από τη συναυλία που ακολούθησε: