ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ¨ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΡΔΑ¨

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από τότε (1913) που η Κρήτη ενσωματώθηκε στον κορμό της Ελλάδας, με δική της πρωτοβουλία και δαπάνη τοποθέτησε την προτομή του Γενικού Αρχηγού του Μακεδονικού Αγώνα καπετάν Βάρδα ( Γιώργου Τσόντου ) στην πλατεία Μακεδονομάχων της Δαμασκηνιάς του Δήμου Βοίου Κοζάνης .Η Δαμασκηνιά είναι το μέρος όπου ο καπεταν Βάρδας έδωσε την πρώτη του μεγάλη μάχη με την έναρξη του Μακεδονικού αγώνα.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν την Κυριακή 26 Μαΐου 2013 από την Δήμαρχο Βοίου κ. Παναγιώτα Ορφανίδου , τον πρόεδρο της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας κ. Πέτρο Πετρακάκη και τον πρόεδρο της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά κ. Θεόδωρο Τσόντο.

Χαιρετισμούς έκαναν η Δήμαρχος Βοίου και οι πρόεδροι κ.κ. Πέτρος Πετρακάκης και Θεόδωρος Τσόντος.

Ο κ. Πετρακάκης μεταξύ άλλων τόνισε.

Η Κρήτη είχε παλαιούς δεσμούς με τη Μακεδονία.

Ό αρχηγός του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο ναύαρχος Νέαρχος, ήταν Κρητικός.

 

Οι καλύτεροι τοξότες της στρατιάς του Αλέξανδρου (έντεκα σαΐτες το λεπτό) ήταν Κρητικοί.

Ό ’Αλέξανδρος για να τιμήσει την προσφορά των Κρητικών στην εκστρατεία του έκτισε μία πόλη και της έδωσε το όνομα Κρητόπολις.

Η ψυχή των Κρητικών τραυματισμένη από την ήττα του 97 πίστευε ότι η Μακεδονία είναι ο τόπος της εκδίκησης.

Ότι το ’97 δεν έπρεπε και δεν μπορούσε να μείνει ατιμώρητο.

Τα λεβεντόκορμα παλικάρια μας, μαζί με τους ντόπιους και όλους τους άλλους εθελοντές, αγωνίστηκαν τον αγώνα τον καλόν με θάρρος, με ηρωισμό, με αυταπάρνηση.

Και νίκησαν.

Πολέμησαν οι παράτολμοι αυτοί αγωνιστές, οι αθεράπευτα ρομαντικοί, οι ωραίοι, οι «κουζουλοί», κατά την έκφραση του Καζαντζάκη, σ’ έναν αγώνα πολυμέτωπο, άδολα, ανυστερόβουλα.

Συγκρότησαν εθελοντικά σώματα και με θεία έξαρση πήραν τη μοναδική απόφαση στη θέληση και στην αποδοχή της θυσίας.

Πρωταγωνιστές και μπροστάρηδες του καθαρού αυτού ελληνικού αγώνα είναι οι Κρητικοί εθελοντές.

Και πρώτοι αυτοί ανταποκρίθηκαν στην κραυγή της απελπισίας των Μακεδόνων, γιατί έκαναν βίωμα το λόγο του Παλαμά: «’Ανάξιος, όποιος ξάφνου ακούει το προσκλητήριο των καιρών και δεν λέει παρών».

Σήμερα στην ηρωική μορφή του καπετάν Βάρδα τιμούμε όλους τους Κρήτες Μακεδονομάχους που έδωσαν την ζωή τους για ελευθερία και δημοκρατία.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος κ Θεόδωρος Τσόντος στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε.

Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος ως απόγονος ενός Θρύλου του Μακεδονικού αγώνα και θέλω να ευχαριστήσω την Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας και τον Δήμο βοίου για την πρωτοβουλία τους αυτή.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά στους Κρήτες Μακεδονομάχους εκείνη την εποχή.

Ο Πειραιάς ήταν ο Πρώτος σταθμός για τους Κρήτες εθελοντές στη μεγάλη τους πορεία προς τη Μακεδονία.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής κ. Αλέξανδρος Μπακαίμης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο καπετάν Βάρδας ως αρχηγός πολυάριθμου αντάρτικου σώματος αποτελούμενου κυρίως από γενναία Κρητικόπουλα και προπάντων ως γενικός Αρχηγός του μακεδονικού Αγώνα στην ευαίσθητη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας επέδειξε απαράμιλλη αντοχή στα χιόνια στα κρύα και τις ολονύκτιες πορείες. Προπάντων όμως επέδειξε σωφροσύνη , σύνεση και αυτοσυγκράτηση, αρετές που πάντοτε τον οδήγησαν να δίνει, όπως ο ομηρικός Νέστωρ ενδεδειγμένες λύσεις στα δισεπίλυτα προβλήματα.

Πολύφροντις, ακούραστος επιβλητικός και πάντοτε γενναιόψυχος και αποφασιστικός κατόρθωσε να φέρει σε πέρας έναν πολυμέτωπο και ιδιαίτερα σκληρό αγώνα.

Είχε λαμπρές επιτυχίες όχι μόνο στα πεδία των μαχών ,στις αναμετρήσεις με τους κομιτατζήδες , αλλά και στον τομέα της διαφώτισης των χωρικών και κυρίως στην οργάνωση τους . Δική του επιτυχία ήταν η συγκρότηση επιτροπών Εθνικής Άμυνας που ιδιαίτερα συνέβαλλαν στην ευόδωση του αγώνα.

Κατέληξε λέγοντας

Αν ο Παύλος Μελάς άγιασε τον αγώνα της Εθνικής Άμυνας με το αίμα του , ο Αρχηγός καπετάν Βάρδας τον στέριωσε με το σπαθί του γράφει ο Γ. Κυριάκος.

Η εκδήλωση έκλεισε με Κρητικούς και Μακεδονικούς χορούς και τραγούδια από τα χορευτικά και χορωδιακά τμήματα της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας και της Κρητικής Αδελφότητας Πειραιά ¨Η Ομόνοια ¨ ,καθώς και από την Βοιακή Εστία Θεσσαλονίκης και άλλων Μακεδονικών σωματείων και συλλόγων.